AWS Re:Invent 2017 take aways fra Netgroup

Netgroup deltog i november på AWS Re:Invent 2017 i Las Vegas.

Vi havde sendt vores 2 AWS Lead Architects til den årlige cloud konference, hvor AWS præsenterede nye produkter og services. Her er en række af de take aways som de tog med sig hjem:

AWS’ retning
Der er ingen tvivl om at AWS er verdens førende cloud leverandør, men det betyder bestemt ikke, at de hviler på laurbærerne. Det blev allerede de første dage meget tydeligt i deres produktpræsentationer. Det seneste år har AWS præsenteret over 1200 ændringer i deres servicekatalog. Og de vil ikke overgås af Microsoft på PaaS eller anden cloud funktionalitet.

Deres fokus ligger på at gøre infrastrukturen så transparent for udviklerne som muligt, så de fremadrettet kun skal fokusere på udvikling, og kan se bort fra infrastruktur og skalering.

AWS har også kigget på hvad Microsoft opnår af markedsandele ved at gå Open Source og det har, som noget nyt, fået AWS til nedsætte en Open Source gruppe, hvis fokus er at sikre, at mange af de ting. de laver i AWS, bliver mere åbne. Det har pt. resulteret i en github konto (https://github.com/awslabs), hvor de første projekter er begyndt at dukke op. Herunder bla. s2n som er AWS’ implementering af TLS/SSL, som de bl.a. bruger til at kryptere deres datacenter forbindelser.

Serverless og Containers
Det helt store på konferencen var ligesom sidste år serverless og containers. De udvidede deres container servicekatalog med AWS Fargate, som er en managed AWS EKS container hosting i skyen. Dvs. at man ikke som tidligere behøver at håndtere sine EC2 instanser under containers i AWS, men i stedet “bare” kan skyde containers direkte op i skyen.

Herudover lanceredede Amazon EKS (i preview), som er AWS’ Kubernetes hosting, der giver nem mulighed for at hoste kubernetes i AWS uden, at det er nødvendigt selv at bygge et Kubernetes cluster.

I forhold til serverless (som i AWS hedder Lambda), lancerede de 2 nye sprog .NET og Golang. Og samtidig fordoblede de mængden af RAM som en Lambda funktion kan benytte (nu 3008 MB). Derudover åbnede de op for et indbygget Open Source repository over forskellige lambda funktioner, som kan modificeres efter egne behov.

En helt ny serverless løsning der også blev lanceret var Amazon Aurora Serverless (preview). Lige som er en serverless database, der ikke kræver, at man betaler for en instans til at hoste databasen, men i stedet kan nøjes med at betale pr. query, der gerne skulle gøre omkostningen ved f.eks. at hoste en test database meget billigere. Hvordan det helt konkret kommer til at virke, er stadig lidt fluffy, men det bliver meget spændende når den endelig bliver lanceret.

Voice
Udover de klassiske datacenter ydelser ser AWS også en stor fremtid i voice (og i deres Alexa platform). En af deres keynotes var meget fokuseret på hvordan vi kommer til at interagere med computere i fremtiden. Og her mener AWS, at et naturligt talesprog er fremtiden, og helst mod Alexa. De lancerede derfor tre services møntet på speech2text.

Det drejer sig om Amazon Transcribe (tale til tekst), Amazon Comprehend (forstå tekst, sammenhæng og opbygning), og Amazon translate (den klassiske tekst oversættelse). En oplagt brug er til mødereferater. Alexa er dermed ikke længere kun til hjemmet. De kunne også fortælle at nogle hoteller (Wynn i Las Vegas) har fået Alexa på værelserne, således at gæsterne kan styre lys, gardiner, tv og room service via stemmen.

Derudover lancerede de også Alexa Business, som er Alexa til mødelokaler, der bla. skulle gøre det meget lettere at bruge mødetelefonen.Og så kom Australien og New Zealand, med som nye lande der er supporteret i Alexa. Pt. er det dog stadig kun engelsk, tysk, indisk og japansk, der supporteres som sprog.

AI og Machine Learning
AWS løftede også sløret for Amazon SageMaker, der skal gøre AWS’ Machine learning platform lettere tilgængelig for data scientists. Så man ikke længere skal dybt ned i AI/Machine Learning for at lave modeller og træne AIer.

Som AWS selv beskriver det “Amazon SageMaker removes the complexity that holds back developer success with machine learning”.
De lancerede også en udviklingsplatform – AWS DeepLens for at gøre hands-on med machine learning let tilgængelig for udviklerne.

Andre interessante nyheder
Udover det nævnte, blev der lanceret en masse andre intressante ting.
Herunder er nogle højdepunkter:

Nye EC2 instanser:
– M5 (next generation General Purpose)
– H1 (Storage optimized instances)
– T2 unlimited (T2 instances with high CPU performance)
– Bare metal (Bare metal instances on AWS)

Nye database typer:
– Aurora multi-master (preview)
– Aurora serverless (preview)
– Amazon DynamoDB – Global tables

Storage:
– S3 Select (preview)
– Glacier Select

Serverless/Container:
– Amazon Fargate (Managed AWS ECS)
– Amazon ECS for Kubernetes (preview)

VPC:
– Inter-Region VPC Peering

Diverse:
– AWS TimeSync service
– Amazon GuardDuty (Intelligent threat detection for you AWS account)
– AWS Cloud9 (AWS IDE til bla. udvikling af Lambda funktioner)