Slut med kæledyrene – moderne serverdrift er som kvægdrift

Skrevet af Netgroup

Hvad betyder Cattle not Pets-begrebet i praksis? Og hvilken betydning har DevOps-rollen? Det forklarer Jens Højgaard og Joel Vest fra Netgroups TECH team her.

Engang blev en server behandlet som et kæledyr. Den blev passet og plejet, og var der noget galt med den, blev den repareret. Sådan er det ikke mere. Nu bliver servere behandlet som kvæg. Hvis der er noget galt med en server, bliver den slagtet, og en ny bliver taget i brug. Det har skabt begrebet “Cattle not Pets”.

Hav driften med i udviklingsarbejdet
“Som hostingvirksomhed, der driver en lang række servere i Public Cloud, agerer vi efter Cattle not Pets- teorien. Hele processen med overvågning og skift fra den ene server til den anden, når en server bliver “slagtet”, kører automatisk uden løbende tjek, som man plejede at gøre i gamle dage”, siger Joel Vest.

Men for at metoden skal fungere optimalt, skal systemerne, der hostes, være bygget til det. Derfor er DevOps-samarbejdet, hvor udviklere og driftsfolk samarbejder fra starten af en udviklingsproces, alfa og omega for om resultatet bliver optimalt.

Det er vigtigt, at udviklere arbejder efter den model. Hellere bruge mere tid på forberedelse og få bygget rigtigt. Så er det lettere at ændre i server-setup’et løbende, når behovet opstår. Det kan sammenlignes med at lægge fliser i indkørslen. Har du grundtegningen på plads, og er underlaget lagt ordentligt, gør det ikke noget, hvis en flise eller to knækker. Du kan hurtigt udskifte den, når grundlaget er i orden.

Opskriften er klar
“At opbygge servere er lidt ligesom at skrive en opskrift. For hver applikation eller tjeneste bliver der skrevet en opskrift, som er manualen for, hvordan en tjeneste bliver hostet. Opskriften kan ændres alt efter behovet, og det er det, som giver muligheden for at drive en serverpark som en kvægbestand”, siger Jens Højgaard.

“Når man ved, hvordan en applikations standardbillede ser ud, kræver det ikke lang tid at skifte en server ud med en anden, hvis der opstår problemer. Alle data er spejlet, så intet går tabt, når en server lukkes ned, og en ny startes. På den måde er applikationen eller systemet altid i drift, uanset hvor meget tryk der er på kapaciteten, og om en server går ned”, siger Jens Højgaard.